Пролет в Гьоте-институт

Изработените ръчно външни реклами от социалистическо време днес са изгубили своята функция и постепенно изчезват от лицето на българските градове. Те представляват графологично културно наследство на страната и би трябвало подбрани образци да бъдат съхранени дори и като основа за създаването на нов, самобитен образ на кирилицата в типичния за България начин на изписване. През изминалата година многократно бе повдиган въпроса за съдбата на тези стари знаци, организирани бяха срещи и дебати.
В крайна сметка почти нищо не се прави по този въпрос, така че прескачайки говоренето НАГЛЕДНА (в лицето на Райчо Станев и Радомир Данков) стартира инициативата с откриването на “Пролетта” като ясен знак, че нещата могат да започнат да се случват. Надписът „Пролет“ е висеше над магазин за бельо в Кърджали. Той бе възстановен с подкрепата на Гьоте-институт, където може и да се види (във фойето). Очаквайте много скоро и още подобни акции.

Възстановяването
(от арх. Радомир Данков)

Предизвикателство при реставрацията на рекламата беше да се почисти добре от появилата се с годините ръжда, остатъците от оригинална боя, както и многото други бои и мазилки накапали върху и’. Не беше лесно и изваждането на множеството стъкълца от счупените луминисцентни лампи останали вътре в буквите.
Почистването извършихме с пясъкоструй в цех в село Лозен, където момчетата освен с друго се занимаваха и с почистване и възстановяване на ретро автомобили
Боядисването извършихме с пистолет и въздушен компресор в ателието на приятеля ми скулптора Радослав Мъглов. Използвахме висококачествени английски грунд и боя марка „JohnStone’s”.
След проучване на актуалните производители на светлинни реклами възложихме изработката на новия неон на фирма „Джусита-ДЕС“, които имаха достатъчна типографска компетентност да възстановят сложния ръкописен шрифт.
Стойността на връщането на рекламата към живот след отмонтирането и пренасянето и’ в София струваше около 1600 лв. Осемстотин от тях за почистване, боя и боядсване, транспорт в рамките на града и още осемстотин за изработка и монтажа на новите неонови букви, необходимите високоволтови трансформатори, кабели и електроди, както и поставянето на „Пролетта“ на сегашното и’ място.Трябва да отбележа, че самите обемни букви, отмонтирането им и транспорта от Къджали до София бяха извършени безвъзмездно.

За мен възстановяването на надписа беше удоволствие, което изпитвам от работата ми със старинни предмети, вещи, сгради, които често са с много по – висока художествена и ювелирна стойност от съвременните им еквиваленти. Опасенията ми бяха как ще се възприема реклама, която е била предвидена да стои отвън, да се гледа от улицата и от разстояние минимум 10 – 15 метра, в доста сдържаната откъм цветове и обеми среда на Гьоте институт в София. Благодарение на внимателното подбиране на цвета (много сходен с оригиналния), местоположението, силата и температурата на светене на неона, буквите се вписаха много деликатно и естествено във фоайето на сградата. Възприемам възстановяването на надписа „Пролет“ не като самостоятелен акт, а като следствие от семинарите ни по типография (с водещ Кирил Златков), които провеждахме по наша инициатива отново в Гьоте институт.

  1. Валери | 03/01/12 | 2

    Страхотна инициатива и перфектно изпълнение, свалям шапка!

  2. Много добра инициатива. Добро логистично и практическо изпълнение. Браво.